20 nov. 2011

Krukväxter

Nu har det faktiskt börjat bli dags för mig att skaffa lite krukväxter. Vilken skillnad det gör med lite växter! Helt plötsligt känns mitt hem mycket mer ombonat och levande, dessutom gör växterna ett bra jobb med inomhusklimatet. På Ekobyggportalen kan man läsa om hur hur NASA upptäckte hur växter rena luften från gifter och vilka växter som gör det jobbet bäst!
Krukväxtbranschen verkar tyvärr vara en bransch som inte verkar så väldigt uppdaterad när det gäller eko-biten. Det gör dock inte direkt mig något då jag hade tänkt att det är perfekt att utnyttja sina lokala nätverk till att få tag på växter, vilket inte har visat sig vara det minsta problem. Kaffeplantan på bilden till exempel tar jag hand om när några vänner flyttar över Atlanten. Om man inte har lika flyttbenägna vänner som jag har kan jag tipsa om växtbytardagar eller att norpa sticklingar som man själv kan driva upp. Och om du vill köpa nytt tycker jag verkligen att de är de lokala handelsträdgårdarna vi ska gynna!

3 kommentarer:

 1. Men om man inte har STORA fönster mot söder, så kan nog både Kaffeplantan och även sticklingar som tas under den mörkaste delen av hösten behöva extraljus! Och många placerar då ljuset alldeles för långt från växten, man behöver inte nödvändigtvis köpa en dyr växtlampa utan ett fullfärgslysrör fungerar också bra.

  SvaraRadera
 2. Aloe är fiffigt. Växer snällt, förökar sig, kräver inte mycket. Och lindrar vid småsår, bett och klåda! Man bara bryter av en bit och kletar på växtsaften. Fick min av en vän och har delat med mig och delat och delat och delat!

  SvaraRadera
 3. Kurt; Råden kanske inte specifikt var tänkta för denna årstid utan mer generellt, men tack för tipset!

  Anonym; Kul! Fick precis en i veckan!

  SvaraRadera