13 okt. 2011

Kaminen

Nu står kaminen på sin plats. Snygg är den, den gamla Husqvarnan. Nu när kylan börjar slå till kan det vara skönt att börja elda. För att börja elda kan man behöva ett rökrör, det är därför den är inställd för att jag ska mäta och beställa. Något att ställa den på och något mot träväggen behövs med, här har jag idéer på något extra värmelagrande, ska bara kolla med sotaren vad och hur man får göra! Stay tuned!

6 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt fin kamin!

  SvaraRadera
 2. Vart är det meningen att rökröret skall ta vägen? Skall den gå rakt upp eller genom väggen?

  SvaraRadera
 3. ekoenkelt; visst är den!

  Kurt; Genom väggen och upp på utsidan! Skissade på att det skulle gå rakt upp först för att få ut så mycket värme som möjligt men det var omöjligt att få till någon bra planlösning då, det tar för mycket utrymme på loftet! Sen tror jag det gott och väl räcker som det är med värmen!

  SvaraRadera
 4. Precis sådan huskvarnakamin har jag haft i båda de hus jag tidigare ägt i olika perioder!
  En underbar och väldigt lätteldad kamin som ger rena rökgaser.

  Jag har samlat lite länkar om varmvattenberedare och varmluftsuppvärmning som man kan installera direkt på ett vertikalt rökrör i direkt anslutning till kaminen. Så om det är intressant, fundera på om du ska gå igenom väggen lite högre upp:
  http://frittliv.autonomtech.se/HintsKnowhow/LogHouse/loghouse.php
  / Bosse

  SvaraRadera
 5. Även den här kaminen ser trevlig ut med tilltalande pris. Har ej sett den i verkligheten, så vet ej vilket kvalitetsintryck den ger:
  http://www.kaminexperten.se/produkt/Laeckoe

  / Bosse

  SvaraRadera
 6. Efter jag läste om kaminen här har gamla minnen börjat ploppa upp om den...
  En liten nackdel är att den är så låg att den skickar ut väldigt varma rökgaser i rökröret, så det är lätt att elda så de närmsta decimetrarna av rökröret blir rödglödande!
  Vet inte hur det är att direkt ta genom en vägg?

  Innebär samtidigt att den bör bara eldas med små vedstycken samt ej fyllas upp med ved för att det inte ska bli så.
  Det positiva är att dessa små vedstycken kan vara ganska massiva klumpar när kaminen väl är eldad varm, då inklädseln med det eldfasta teglet håller den väldigt varm inuti. Sådana massiva små vedklumpar kan då fås att brinna ganska långsamt och behagligt!

  Jag modifierade även bägge mina sådana kaminer med mer sekundärluftsinsläpp för att kunna elda kaminen väldigt strypt med bevarade rena rökgaser.
  Är en lätt modifiering som jag gärna beskriver om du är intresserad.
  / Bosse

  SvaraRadera