1 feb. 2011

Inspirationsresa del1

Både som avslutning av studiecirkeln förra året och start nu i år har jag kört bildvisningar för att fylla på med inspiration. Bilderna kommer från studieresor som jag varit på med kursen bärkraftigt byggande och boende som jag verkligen kan rekommendera!

Den helt fantastiska Ramme Gård strax utanför Oslo. En mötesplats för kultur och miljö och som sedan 1986 drivits ekologiskt och som vill 'inspirera och skapa grogrund för de nödvändiga förändringar som krävs för att skapa ett hållbart, varaktigt och civiliserat samhälle.' Här ser ni till vänster det gamla växthuset som numera är restaurang. Till höger är butiken byggd i halm och lera och med det helt underbara silverglittrande spåntaket i asp.

Golvet i butiken, genomfärgat bonat lergolv.

Hemma hos arkitekten Rolf Jacobsen och landskapsarkitekten och permakultur fantasten Marianne Leisner finns detta gästhus/altelje och växthus. Byggt i halm och lera och där baksidan av huset är inbyggt i en kulle. Om jag inte minns helt fel så var virket som växthuset är byggt av impregnerat med alkohol.

Hus i ekobyn Kampetorp. Slamfärg gillar jag skarpt, speciellt svart sådan. Tycker även om idén om att placera ett sådant här stramt hus i en miljö som denna.

Utanför Vänersborg hittar man detta timrade hus inuti ett stort växthus, som håller medelhavsklimat året om. För att det inte ska bli för varmt om sommaren odlar man vin på insidan som skuggar skönt och så tar man in inluften genom ett långt rör i marken, precis som mitt, men modell större.

Ler och halmhus hemma hos arkitekten Lena Falkheden med många detaljer, som trädet som växer genom det utskjutande taket.

Avskärmade vägg mellan kök och kontorsplats i kubbteknik murad med lerbruk.

Fönster i samma hus med de karakteristiska djupa och avrundade fönstersmygarna som blir när man bygger i halm och lera.

Fönster mellan rum fanns det gott om hemma hos arkitekten Conny Jerer Svenneby.

5 kommentarer:

 1. Fascinerande. Trodde inte det fanns så mycket spännande miljöhus i Sverige, känns mest som det handlar om rätt traditionella hus byggda som passivhus (inget fel i passivhus i sig).

  SvaraRadera
 2. Det gör det verkligen! Men (tyvärr!) är det oftast de hus du nämner som får medieutrymme...

  SvaraRadera
 3. Det är nog snart dax att bygga ett hus.


  /at

  SvaraRadera
 4. Annars är din blogg minsann inspiration nog! Faktiskt den enda blogg som jag någonsin har läst mer än tre inlägg i!

  SvaraRadera
 5. Det där som ser ut som en kyrka skulle ju inte vara fel att ha nånstans.

  SvaraRadera