18 okt. 2010

En dag på taket

Idag är det takjobb som gäller. Det jag egentligen borde börjat hela projektet med, att inspektera papp och läkt och byta trasiga pannor. Men nu gör jag det innan höststormarna kommer istället. Och tur hade jag, pappen såg ut som ny fast den med stor sannolikhet inte är bytt sen farmor och farfar flyttade hit 1955. Däremot är det en hel del pannor som behöver bytas då de är trasiga.

Tegel tycker jag är oslagbart som takmaterial, otroligt lång livslängd, vackert och ett ekologiskt material. Det består helt enkelt bara av bränd lera. En hel del energi krävs dock för att bränna leran men idag kan man utan större problem få tag på billigt eller gratis tegel för nedplockning då tyvärr många byter ut sina tegeltak. Här kan ni läsa allt ni vill veta om taktegel!

Här ser man tydligt vilken sida som är norr och södersida. Att pannorna på norrsidan har algpåväxt gör ingenting alls, det är bara vackert.

En favoritdetalj på huset är att tegelpannorna går ut över vindskivan, som är urjackad för varje panna. Vem skulle lägga tid på en sådan detalj idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar